Welke elektrische step mag op de weg?

Legale elektrische steps 

Nog niet iedere elektrische step mag op de weg in Nederland. Wanneer je een elektrische step wilt kopen, is het goed om je dat te realiseren welke elektrische step op de openbare weg mag rijden. Verwacht wordt dat in 2020 de wetgeving in Nederland, net als in andere Europese landen wordt aangepast. Lees meer over wetgeving en welke elektrische step op de weg mag. 

Deze elektrische stap mag op de weg in Nederland: 

Veeley V5

Goedgekeurd door RDW

Trendiamo (legaal)

Legale elektrische step

Veeley V5 met kenteken

E-step met kenteken

Wanneer is een elektrische step legaal?

Een elektrische step is legaal wanneer die is goedgekeurd door het RDW. Maar wanneer keurt het RDW een elektrische step legaal, zodat deze op de openbare weg mag rijden? De e-step moet worden aangewezen als bijzondere bromfiets. Hiervoor gelden dan ook de wetten en regels voor een snor- of bromfiets. Let op: hiervoor heb je dus ook een brommerrijbewijs nodig.

Handhaving e-steps openbare weg

Momenteel zijn er nog maar weinig e-steps in Nederland die op de openbare weg mogen en dus legaal zijn. Maar hier wordt niet of nauwelijks op gecontroleerd in Nederland. Het aantal elektrische steps op de openbare weg neemt dan ook alleen maar verder toe. 

De korpsleiding zei destijds tegen nu.nl: “Handhaven heeft voor de politie geen prioriteit en agenten zullen er ook niet actief op controleren”.

Elektrische step met kenteken

Elektrische steps die legaal zijn en op de openbare weg mogen, hebben een blauw kenteken net zoals een snor- of bromfiets. De steps hebben vaak banden gevuld met lucht, zodat deze goed geschikt zijn voor de openbare weg. De meeste legale e-steps beschikken ook over een zadel.

Verzekering elektrische step

Wanneer je een elektrische step hebt die is goedgekeurd door het RDW heb je naast een kenteken en brommerrijbewijs ook een verzekering nodig om legaal op de openbare weg te rijden.

Welk elektrische step mag op de weg?

Onderstaand een overzicht van elektrische steps die zijn goedgekeurd door het RDW en dus officieel op de openbare weg mogen rijden.