Elektrische step verzekeren

Moet je jouw elektrische step verzekeren? Er bestaat nogal wat onduidelijkheid over het verzekeren van de e-step. Maar hoe ziet het nu precies? Lees meer over de regels en wetgeving rondom een e-step verzekering.

Elektrische step verzekeren; verplicht of niet?

Ja, je moet een e-step verzekeren in Nederland. Ieder gemotoriseerd voertuig in Nederland moet een WA verzekering hebben. De legale elektrische step valt in Nederland onder de wetgeving van bijzondere bromfiets. En dat betekent dat je e-step voorzien moet zijn van een kenteken en dat je de step moet verzekeren. Echter, de meeste elektrische steppen in Nederland beschikken nog niet over een kenteken en mogen officieel ook niet op de openbare weg. Toch is het verstandig om deze e-step wel te verzekeren.

– Elektrische step verzekeren zonder kenteken

Kan je een elektrische step zonder kenteken verzekeren? Ja, dat kan! Ook e-step zonder kenteken dien je te verzekeren. En dat kan als bromfiets zonder kenteken. Gehandicaptenvoertuigen maken ook gebruik van deze categorie. Maar let op, ondanks dat je elektrische step zonder kenteken nu verzekerd is, mag de e-step nog niet legaal op de weg. Wanneer je een e-step zonder kenteken wilt verzekeren vraagt de verzekeraar het chassisnummer.

– E-step verzekeren met kenteken

Wanneer je een elektrische step hebt die ook op de openbare weg mag, moet je ook een verzekering hebben. Wanneer je een elektrische step hebt met kenteken heb je een verzekering voor een bijzondere bromfiets nodig.

Wat kost een elektrische step verzekering?

Een e-step verzekering kost tussen de € 45,- en € 115 per jaar. De kosten van de verzekering zijn afhankelijk van je aantal schadevrije jaren en de plaats waar je woont. Maar gemiddeld betaal je voor een standaard WA-verzekering tussen de €45 en de €115 euro per jaar. Voor ongeveer €4 tot €10 per maand is je elektrische step dus al verzekerd. En bij sommige verzekeringen is de e-step hiermee ook verzekerd tegen diefstal! Een e-step verzekeren is dus een kleine investering, wat zeker de moeite waard is.

Waar moet je op letten bij een e-step verzekering?

Er zijn meerdere verzekeraars die e-step verzekeringen aanbiedingen, maar het is nog relatief nieuw. Vergelijk daarom de verschillende verzekeringen. Elke verzekeraar hanteert andere premies en voorwaarden voor de e-step verzekering. Bij sommige verzekeringen is diefstal ook meeverzekerd. Een elektrische step verzekeren hangt o.a. af van de waarde en het bouwjaar van de step. Ook je woonplaats en je leeftijd zullen de premie beïnvloeden. Een e-step verzekeren in een grote stad is wat duurder.

Een WA-verzekering is een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering vergoedt de schade die jij met je e-step bij een ander veroorzaakt. Een elektrische step verzekeren is in Nederland verplicht.
Ga je je elektrische step verzekeren met deze wettelijke aansprakelijkheidsverzekering, dek je alle schade die door je step aan anderen is toegebracht. Maar ook diefstal is bij de meeste verzekeringen meeverzekerd. Wil jij je elektrische step verzekeren, kan je echter uit meerdere dekkingen kiezen dan WA.
Naast een standaard WA-verzekering, kan je ook voor een All risk verzekering kiezen. Hierbij verzeker je niet alleen de aansprakelijkheid bij anderen, maar ook je eigen step. Wil je je e-step verzekeren, kan je verder kan je ook nog voor aanvullende dekkingen kiezen. Er zijn dus verschillende mogelijkheden wil je je e-step verzekeren. Kies voor de optie die het best bij jouw situatie past, om je steeds van de juiste dekking op het juiste moment te verzekeren.

Kies je ervoor om je elektrische step niet te verzekeren dan zal je om te beginnen zelf moeten opdraaien voor alle schade die je veroorzaakt. En deze schade kan natuurlijk flink oplopen. Een e-step verzekeren kan je dus veel geld besparen. Bovendien ben je bij de meeste verzekeringen verzekerd bij diefstal.
Wanneer je een elektrische step met kenteken hebt, mag je legaal de weg op mits je verzekerd bent. Kortom, een elektrische step verzekeren is nu eenmaal verplicht.